Четвъртък, 07 Септември 2017 11:48

Празник на баклавата стягат утре в Драгановец

Оценете
(5 гласа)

За трета поредна година в село Драгановец, община Търговище, ще се проведе Празник на баклавата. Проявата е предвидена за утре, 8 септември, от 13:00 часа в двора на училището, съобщи Фатме Ахмедова, секретар на местното НЧ „Хр. Ботев-1927“.

Очаква се да бъдат представени над 35 вида от сладкиша. Чудни аромати и вкусове на масло, канела, лимон и орехи ще възбудят апетита на гостите, които ще имаха възможност да опитат от традиционна турска баклава, както и да си закупят от лакомствата.

Най-вкусните и атрактивни десерти ще бъдат отличени в кулинарна надпревара. Повечето от баклавите са приготвени от местни майсторки. Добре дошли са обаче и гост-кулинари, които могат да правят с майсторлък и любов ароматния и сочен сладкиш. Добре дошли са и всички, които просто обичат да похапват баклава.

На място жени ще демонстрират как се дипли баклава. Други пък ще приготвят традиционни гюзлеми със сирене на сач.

Проявата дава възможност за съхраняване и предаване на стари технологии и рецепти за приготвяне на баклава, които се пазят в Драгановец.

Ще бъде вкусно и весело, обещават организаторите. За доброто настроение ще се погрижат местни самодейни състави, танцьорите от „Шарено герданче“ към Младежки дом – Търговище, фолклорна група „Извор“ от шуменското село Троица, музикалната фолклорна група от омуртажкото село Плъстина и др.

Осигурен е и безплатен транспорт за гости от Търговище. Той ще тръгне в 12:00 ч. от Банята.

Прочетена 1515 пъти

facebook coment