Неделя, 20 Ноември 2016 16:43

Празничен църковен рецитал за Деня на християнското семейство на деца от Първа гимназия (видео)

Оценете
(2 гласа)

По традиция възпитаници от началния клас на I СУ „Св. Седмочисленици” в Търговище откриха пътя към храма в навечерието на 21 ноември, когато църквата отбелязва празника Въведение Богородично, а в българския народен календар той е отреден за Ден на християнското семейство.

Водени от своите учители Ася Трендафилова и Марийка Трифонова, придружени от своите родители децата от първи и втори клас изнесоха празничен рецитал в църквата „Успение Богородично”. Те бяха аплодирани от десетките миряни, дошли за празничната неделна литургия, а отец Бисер им благодари за труда и ги благослови.

Семейното ходене на църква на празника символизира влизането на тригодишната Мария в храма и напомня на родителите за духовните им задължения към децата.

От векове наред дедите ни са вярвали, че домът е свещено място, в което децата научават най-ценните житейски уроци, както и усвояват важни знания за света. В семейството те не само биват възпитавани, но и изграждат своя характер.

От 1929 г. с решение на Българската православна църква този ден е обявен за Ден на християнското семейство. Както и на други дати от народния календар на него отново се съчетават българските традиции и християнският канон. България е единствената страна от целия православен свят, в която 21 ноември се почита като Ден на християнското семейство.

 

 

Прочетена 2168 пъти

facebook coment