Baner ViK 2017 560 70

Четвъртък, 08 Септември 2016 10:27

Празнуваме Малка Богородица

Оценете
(2 гласа)

"Рождението ти, Богородице Дево, донесе радост на цялата вселена, 

защото из тебе изгря Слънцето на правдата – Христос, нашия Бог, 

Който развърза клетвата, даде благословение и, 

като унищожи смъртта, дари ни вечен живот."

Православната църква почита на 8 септември църковния празник Рождество на Пресвета Богородица. Денят, в който се е родила Света Дева Мария, е един от най-големите християнски празници, известен в народната традиция като Малка Богородица. Божият промисъл подготвил постепенно появяването на св. Дева Мария. В дълга редица поколения благородството се издигало непрекъснато, човешката природа ставала по-съвършена, докато най-после благословената двойка – Йоаким и Ана – се явила като благодатна почва, на която могла да поникне такава чудна издънка – пресвета Богородица.

Малка Богородица е много почитан празник от жените, които отправят молитвите си към светицата в беди и в тежки дни. Молят й се да раждат леко и да са живи и здрави децата им. По стара традиция за здравето на децата на Малка Богородица се правят курбани. Омесват в нейна чест пита, наречена Богородичен хляб. Парче от нея се оставя за добитъка, прибавя се в храната му, друго парче се нарича на къщата, за да я пази Богородица . В някои краища пазят това парче чак до четвъртия ден на Божията майка , когато е празникът Събор на Пресвета Богородица (26 декември).

На празника Малка Богородица жените носят дарове в църквата – ризи, кърпи, престилки, чорапи, и ги поставят под иконата на Света Богородица, отрупана с цветя. Празникът се почита с тържествени литургии в храмовете, а по стара традиция за здравето на децата се правят курбани – в жертва се принася животно, най-често женско – овца. От курбана се раздава на бедните, приема се, че Светата Майка е покровителка и на самотните и изоставени хора, утешителка на сирачетата. Рождество на Пресвета Богородица е един от най-големите празници на Православната църква и един от трите най-големи БОГОРОДИЧНИ ПРАЗНИЦИ.

 

Прочетена 829 пъти

lates news 210

facebook coment