Четвъртък, 01 Октомври 2020 15:52

Останки от епископски дворец от V в. са открити на Мисионис

Оценете
(1 глас)

Останки на епископски дворец от края на V в. са разкрити на древния и средновековен град Мисионис край Търговище. Това обявиха на пресконференция за закриване на археологическия сезон проф. Николай Овчаров и Стефан Иванов – ръководител на разкопките и главен уредник в Регионалния исторически музей. В нея участва и кметът д-р Дарин Димитров, съобщиха от неговия пресцентър.

Комплексът се намира северно от голямата епископска базилика и е с площ от 300 кв. м. Става дума за класически домус - разпространена правоъгълна форма на римските дворци още от античния период. В центъра му се намира малък правоъгълен двор, покрит с каменни плочи. Той е бил открит към небето, за да бъде осветявана вътрешността. Около двора са разположени верижни помещения. Разпознати са останките на епископските апартаменти, зала за пирове, за което сочат множеството стъклени останки от чаши, и вероятно - личен параклис за епископа. В двореца се е влизало през двукрила врата, водеща към една от улиците на Мисионис. Според археолозите към епископския комплекс се отнася и кръщелнята (т.нар. баптистерий), открита през предходните години.

Над 200 са находките, открити през това лято. Сред тях има и златна коланна апликация, стъклени чаши, монети, керамика и други предмети.

STOLCHE CHASHA MONETA ZAKOPCHALKA NAMETALO GRIVNA

„Това може би ще е едно от най-големите открития за българската археология през тази година. Епископските резиденции от раннохристиянския период са рядко срещани в проведените досега проучвания в България. Това показва, че през V-VI в. Търговище е бил един от важните административни и духовни центрове в Североизточна България“, отбеляза проф. Овчаров.

Все още се очаква решението на междуведомствената комисия за прехвърляне на собствеността на Мисионис на Община Търговище. В момента древният град попада в територия, която е държавен горски фонд, разясни кметът д-р Дарин Димитров.

„Законът за горите предвижда промяна в предназначението на имотите в горските територии за общински обекти от първостепенно значение. Затова, предстои на сесия на Общинския съвет да внесем искане за обявяване на Мисионис именно за такъв обект. Целта ни е по-този начин да ускорим процедурите по промяна в статута и последващото прехвърляне на собствеността. Така ще можем да развиваме обекта и да кандидатстваме за финансиране по различни програми “, каза д-р Димитров.

OVCHAROV IVANOV KMET DIMITROV

Община Търговище за поредна година финансира проучванията на Мисионис. През 2020 г. за целта бяха отделени 40 000 лв. от общинския бюджет.

Прочетена 137 пъти

facebook coment