Неделя, 04 Ноември 2018 07:20

Видео: Въртяха чеверме и палачинки на събора в Мировец

Оценете
(1 глас)

В малкото по площ и жители, но будно по дух търговищко село Мировец вчера местните хора възродиха старата традиция да се празнува традиционния селски сбор, който занапред ще бъде в първия съботен ден на месец ноември. Поставено беше началото и на Празник на палачинката.

Близо 200 души се събраха пред и в читалищния салон. Насладиха се на хубава фолклорна програма поднесена от детски ансамбъл „Шарено герданче” при Младежкия дом, аплодираха и голямата атракция - палачинковото шоу под мотото „Да завъртим палачинката – който може, го може!“.

За участие в него се престрашиха Йорданка Иванова и Атанас Петров, които за 5 минути трябваше да направят най-много тестени изкушения. По-добър се оказа мъжът, чийто тесто не залепваше за тигана, но дамата виртуозно мяташе палачинките във въздуха.

Домакините бяха организирали и изложба от палачинкови изкушения, като за майсторите на най-вкусните и с оригинални пълнежи имаше награди.

Атракцията на празника беше чевермето, което от ранни зори трима мъже въртяха на поляната до новостроящия се параклис в Мировец. Животното беше дар от белгийското семейство Доминик и Жан, които имат къща за гости в селото. Облечени в български носии двамата активно се включваха във всяко забавление и запечатваха с фотоапарат за спомен празничните мигове.

Гости на събора бяха народният представител д-р Венка Стоянова, кметът на Търговище д-р Дарин Димитров, Христалина Халачева, секретар на Община Търговище и агробизнесменът Божидар Митов.

Всички имаха възможност да похапнат от вкусното печено агнешко, както и от палачинките, които с прекрасния си вкус ни убедиха в максимата, че най-съвършени са простите неща.

Прочетена 1014 пъти

lates news 210

facebook coment