Сряда, 31 Октомври 2018 12:32

Видео: Георги Бурджов на 75 години и с нова книга

Оценете
(1 глас)
Видео: Георги Бурджов на 75 години и с нова книга Сн. Николай Лилов

Писателят Георги Бурджов от Търговище избра да отбележи 75-я си рожден ден с литературна вечер. Творческият му портрет се състоя в регионалната библиотеката снощи, където той събра близки, приятели и колеги.

Пред почитателите си снощи Георги Бурджов представи и новата си книга „Билет за ада”, която този път е адресирана към възрастните. 10 екземпляра от нея той дари на регионалната библиотека „П. Стъпов” в Търговище. Гостите имаха възможност да се запознаят с нея и да получат личен автограф от автора.

Георги Бурджов определя себе си като човек на културата и литературата. Работил е в Национален филмов център – Бояна, като сценарист и режисьор. От този етап на живота му са сценариите на двата игрални филма за деца – „Дългото пътуване“ и „Неоновото мече“. По същото това време, първата му приказка „С трамвай за Слънце“ е класирана в десетката на най-добрите приказки от Андерсеновия конкурс за съвременни приказки.

Казва, че истинската му страст е детската литература и не случайно е автор на 125 приказки за деца, 200 сценарии за късометражни, документални и игрални филми, телевизионни новели и 2 радио пиеси. Работи успешно със швейцарското издателство "РУСО" в Женева, където е отпечатана книгата му "Вселената на приказките" (преведена на четири езика).

Днес писателят не живее в Търговище. През 2010 г. заминава за Белгия и се установява при дъщеря си в Антверпен. Там създава издателска къща, която работи изключително за неговата продукция. Продължава да твори пътувайки между Белгия и България.

Член е на Дружеството на писателите в Търговище и Съюза на българските писатели.

 

Прочетена 549 пъти

lates news 210

facebook coment