Петък, 28 Септември 2018 10:47

Видео: Нови открития на Мисионис - атракция за туристите

Оценете
(1 глас)

Една от най-ранните епископски резиденции у нас откриха изследователите на античния град Мисионис край Търговище. Тя е от V в. - периода на ранното християнство, когато епископите не са тънели в лукс, обясни проф. Николай Овчаров. През този археологически сезон на Мисионис беше открит и баптистерий, където са се кръщавали възрастни езичници. Предстои той да бъде реставриран и защитен под стъклен похлупак със средства дарени от Ротари - Търговище.

Епископската къща или т.нар. резиденция се намира в непосредствена близост до една от големите базилики в археологическия комплекс. Предполага се, че праг и стълбище са водели директно до олтара в църквата.

Проф. Николай Овчаров, археолог и ръководител на разкопките:

„Предполагаемата дължина е около 15-20 м. Долу-горе толкова са резиденциите, които са разкопавани в последно време на Балканския полуостров и в Галия от този раннохристиянския период.“

През тази година на Мисионис са разкрити нови 7 сгради, които тепърва ще се проучват. Според археолозите все повече се засилва и интересът на туристите към античния град. От кметството в Търговище съобщиха, че Министерството на културата вече е обявило Мисионис за обект от национално значение. Предстои държавата да прехвърли собствеността на общината, за да може да се улесни достъпа на туристите.

Дарин Димитров, кмет на Община Търговище:

„Дали ще бъде със стълба или ще направям тука пътя по-добре?! Истината е, че за да бъде един обект успешен трябва да могат туристите по-лесно да идват до него. Основният проблем ще бъде достъпа, това трябва да го решим следващата година“.

За проучване и консервация тази година държавата отпусна 100 000 лв. Местната власт и спонсори дадоха още 50 000 лв.

Прочетена 1110 пъти

facebook coment