Сряда, 05 Септември 2018 11:15

Публична прожекция на документално кино на 6 септември

Оценете
(1 глас)

За първи път на открито, на градската видеостена в Търговище, в празничния 6 септември, ще бъде прожектиран филмът „Чия е тази песен?“ на изтъкнатата авторка на документално кино Адела Пеева. В града ще гостува и самият автор, както и съпродуцента на лентата Слободан Милованович.

С тях зрителите ще могат да разговарят непросредствено преди прожекцията от 18.00 ч. Излъчването на насрочено за 18.30 ч. на видеостената, монтирана над стола на сградата на общинската администрация.

Община Търговище ще осигури седящи места за присъстващите. При лоши метеорологични условия, проявите ще се състоят в концертната зала на читалище „Напредък-1864“ Търговище.

Документалната лента гостува в Търговище по повод официалния празник на страната 6 септември – Ден на Съединението. 

Режисьорката Адела Пеева казва за филма, че е любопитен поглед към нагласата на различните балкански народи, които си оспорват принадлежността на една популярна фолклорна мелодия.

Може ли песен да промени съдбите на хората? Може ли песен не само да събере двама влюбени, но и да породи ревност помежду им? Може ли песен да следва човек през целия му живот, че дори и след това? Може ли песен да провокира етническа омраза или отмъщение?

"В малък ресторант в Истанбул вечерях с приятели от различни балкански страни - грък, македонец, турчин, сърбин и аз - българката. Там чух песента, чиято история разказвам в този филм. Веднага след като чухме песента, всеки от нас започна да си я тананика на своя собствен език. И всеки настояваше, че песента е от родната му страна. Така възникна спора - чия е тази песен?” - Адела Пеева.

Комично-драматичен и трагичен разказ за търсенето на истината за една песен - “Чия е тази песен?” е първият български документален филм, номиниран от Европейската филмова академия.

Прочетена 934 пъти

facebook coment