Понеделник, 23 Юли 2018 16:36

Видео: Магията с туш на Цончо Денев покори публиката в Търговище

Оценете
(2 гласа)

Пълноценно преживяване от съприкосновението със 150 нови и непоказвани досега графични творения предложи художникът от Търговище Цончо Денев. Навръх 64-я си рожден ден той провокира своите приятели и почитатели с малки графични форми, в който детайлите са прецизно вплетени. Не случайно творецът предупреди публиката да си сложи диоптричните очила, за да не се чуди какво гледа пред очите си.

Творбите в „Магията на туша“, както сам е озаглавил поредната си изложба известният творец, са правени чрез смесена техника, а не по познатия начин с перо.

Художникът изгражда обемите не само на базата на контраста между светлината и сенките, а и чрез различни цветни нюанси. Вглеждайки се разкриваш наситеност на информация, малки детайли, наслагване на образите. Многообразие изпълва сетивата и провокира нови асоциативни представи. Въображението на Денев изумява с дълбочината и сложността на представената идея, навлиза в зоната на енигматичното пространство.

Признатият за най-добрия художник за последните 100 години, както и за най-скъпия и най-крадения Пабло Пикасо казва, че художникът не рисува това, което вижда, а това, което чувства.

Така и Цончо Денев загатва за лични философски идеи, стимулира размишления чрез дълбокия изказ на фините линии, прикрити сюжети и символни послания. В картините му добиват нов живот неща, различни от познатата реалност, копнеж за вълнуващо странстване в пределите на имагинерното и необичайното.

И хубавато е, че той изкара от ателието си това богатство, за да убеди в силата на творчеството своите нови, непосветени до момента приятели, а старите да ги зарадва с оригиналното си и автентично изкуство.

И едните, и другите в топлия 18-ти юлски ден в Художествената галерия „Никола Маринов“ в Търговище не бяха малко. Тук бяха и неговата любима учителка по български език Ангелина Камова, която го е насърчавала да твори. С танц го поздрави и неговата муза балерината Марчела-Василена Димитрова, която му пожела бъдеща изложба в Париж.

Желаем му да покори световните галерии и ние!

текст: Денислава Атанасова

видео: Кольо Колев

 

Прочетена 620 пъти

lates news 210

facebook coment