Вторник, 05 Април 2016 10:33

Каменна градина правят в Търговище

Оценете
(0 гласа)

 Каменна градина тип алпинеум, наподобяващ алпийски масив правят в Търговище. Тя ще е разположена в тревната площ, между улиците „Паисий“ и „Славейков“. За целта там беше стоварена огромна земна маса пръст, която наскоро разбуни духовете в социалните мрежи. Хората се питат какъв е замисъла, а неяснотата и тоновете пръст породиха дори асоциации с „масов гроб“. Вече започна обаче оформяне на пространството. 

Оказва се, че община Търговище има идея за скалната композиция с цветни декоративни камъни и изображение на герба на града. Според хералдиката емблемата на Търговище изобразява грифон, който ще е от жълти камъни и девиза: Бях, съм, ще бъда. Реализацията е дело на общинската фирма „Флора“. За съжаление покрай новото начинания ще има нужда и от ремонт на тротоарите, тъй като тежките камиони разрушават тротоарните плочи. Според специалисти 36 лв./ кв. м. струва на данъкоплатеца подмяната на тротоарната настилка.

Фигуралната каменна композиция на склона трябва да е готова през май, преди откриването на традиционния пролетен панаир. От кметството не разкриха повече подробности, а кметът на Търговище д-р Дарин Димитров само обяви, че ще е изненада за гостите и жителите на града. Доскоро там имаше цветна композиция, чиято красота трудно се поддържа през цялата година. Почти невъзможно е да се садят цветя, които да обагрят пространството от пролет до късна есен. Затова е решено да се създаде пъстрота на пространството чрез аранжиране с различни по цвят, размер и структура декоративни и речни камъни.

Прочетена 2472 пъти

Медия

facebook coment