Сряда, 20 Април 2016 11:26

Скача такса смет от догодина. Изчислява се по нова методика

Оценете
(0 гласа)

По нова формула ще се изчислява такса "смет" от 2017 г. Тя вече няма да зависи от данъчната оценка на имота, а ще се определя само на базата на количеството изхвърлен отпадък или на броя на ползвателите на имота. Това гласят публикуваните във вторник от финансовото министерство промени в Закона за местните данъци и такси.

Очаква се новата методика да завиши таксата на много от домакинствата за сметка на бизнеса, който досега поемаше по-голямата част от разхода по линия на по-високите данъчни оценки на бизнес сградите.

Базата за определяне на такса "смет" ще се решава от общинските съвети по места. За основните услуги – събиране, транспортиране и третиране на битовите отпадъци, местните парламенти ще могат да избират измежду три основи. Те са "индивидуално измерено количество битови отпадъци за имота, включително чрез торби с определена вместимост и товароносимост", "количество битови отпадъци за имота, определено съобразно броя и вместимостта на необходимите съдове за събиране на битовите отпадъци и определената честота за тяхното транспортиране" и "брой ползватели на услугата в имота". Данъчната оценка, която сега се ползва масово от общините за определяне на удръжката, отпада като възможност. В същото време се разрешава на общинския съвет да определи различни основи за отделните населени места в дадена община или дори за части от тях.

Няма да се събира такса "смет" за имоти, които попадат в райони, в които не се извършва сметосъбиране, или ако сградата не се ползва през цялата година, пише още в законопроекта. За бизнеса остава опцията вместо да плаща такса сам да сключи договор със съответния оператор за събиране и извозване на отпадъка на конкретната фирма.

Прочетена 1120 пъти

facebook coment